Konraad a Cégépítő Blog

Érdekességek, tippek trükkök a menedzsment világából

...hogyan oltsuk ki a parazsat, mielőtt lágra kapna?

Vannak olyan időszakok a cég mindennapi életében, amikor érezni a készülő káoszt

manywork penMár eleve sok a munka de valamiért egy csomóan pont most kérnek még ajánlatot. Közben feléled egy halottnak hitt projekt, amit azonnal de tényleg azonnal el kell kezdeni. Egy másik projekt megcsúszik, ezért majd csak most jön az a munka amin már túl kellene lennünk. Amott feladatmódosítás, plusz az egyik kedves ügyfelünk megkér, mégse csak egy terület munkakapcsolatait szervezzük újra, hanem háromét.

Régebben ilyenkor napoltuk a fejlesztést, otthon megbeszéltem, hogy a következő egy hétben nem sokat tudok vállalni a gyerekekkel, ugrott a konferencia vagy a hétvégi program.

De ez nemcsak az időmről, a kollégáim idejéről szól. Arról is, hogy tudjuk-e tartani a minőséget, oda tudunk-e figyelni kellőképp az ügyfeleinkre.

 Kellett valamilyen rendszer, hogy ne emésszen fel a káosz

Így hát elkezdtük megtervezni a munkákat. Kéthetes időszakra előre, ki min fog dolgozni. Mennyi fér még bele az idejébe? Ez segített abban, hogy szembesültünk a kemény korlátokkal. Ha ez nincs, még az értékesítési szakaszban úgy vállalunk határidőket, hogy nem tudjuk mennyire fognak kifeszíteni minket. A tervezéssel a vak ígéretek helyett már alternatívákat láttunk:

    • simán belefér
    • nem fér bele csak ha későbbre tesszük a határidőt
    • csak úgy fér bele a határidőbe, ha több partnert vonunk be

Ahol tervezés van, ott újratervezés is van

Minden héten megnézzük melyik munka módosult, mi bővült, mi csúszik vagy épp mit kellene előrébb hoznunk az időben. Megnézzük, hogyan csapódik le mindez a kollégáknál, kinél torlódnának a feladatok, kinél lesz "üresjárat", mit tudunk áttenni máshoz és mit tudunk átüzemezni. Látjuk hová kell majd még partnereket bevonni.

Ez most biztos bonyolultan hangzik, pedig valójában pofonegyszerű a megvalósítás. Mi egy egyszerű projekt menedzsment eszközt használunk, ilyenből többféle is van, a neten lehet válogatni és meg lehet venni őket.

A videóban megmutatom, hogyan segít úrrá lenni a káoszon.

{youtube|xEj2KNBgKf0}

 

Nem mondom, hogy teljesen megszűntek nálunk a túlórák. De sokkal előrelátóbban, kiegyensúlyozottabban tudunk dolgozni, sokkal kevesebb időt kell beáldozni a fejlesztésből vagy magánéletből. Sokkal zökkenőmentesebbek a mindennapok és ami nagyon fontos, nem kockáztatjuk a minőséget azzal, hogy kapkodunk.