Konraad a Cégépítő Blog

Érdekességek, tippek trükkök a menedzsment világából

unnepek
GÉP ÁLLJ! Hamarosan indulnak az ünnepek, két hét szünet.

Az emberek nagy része - ha letudta az ajándékozási stresszt - kezd meghitt, laza hangulatba kerülni. De mi helyzet velünk, akik céget, vállalkozást visznek? A kereskedők és szállodások még csak most húznak bele. És a többiek?

Levesszük a lábunkat a gázpedálról, vagy odalépünk és megpróbáljuk még kicsavarni az évből amit lehet?

5 tipp cégvezetőknek és tulajdonosoknak, hogy mivel tegyük magunk számára is ünneppé az Ünnepet

 

1) Ajándékozd meg az alkalmazottakat

Ha ment az üzlet azért, hogy osztozzatok az örömben, ha pedig nem ment akkor azért, mert kitartottak. Az üzleti partnereid mindenkitől kapnak ajándékokat. Szerinted személyesnek veszik őket? Az alkalmazottaid a családon kívül nem sok mindenkitől kapnak. Mit gondolsz, milyen érzés lesz nekik, ha a „főnök" személyesen ajándékozza meg őket egy üveg borral. Ez nem bónusz, nem jutalom. Ez ajándék!

2) Mutasd meg a lazábbik arcod a partnereknek, ügyfeleknek

Ha nagyvállalati ügyfeleid vannak valószínű már lezárták a büdzséket, a vezetők nincsenek itthon, mert nemzetközi záró meetingeken ülnek. A házban minimum az ...AKÁCIÓ hangulat uralkodik. A fő témáik az ajándékötletek és hogy kit kivel láttak a mikuláspartin. Az emberek vicces témákat osztanak meg egymással a hálón. Itt az idő, hogy kicsit összekacsints velük. Ez a legjobb időszak, hogy ne csak az üzletembert lássák benned. Küld nekik valami vicceset, valami lazát, valami „nemhivatalosat".

3) Szervezz „rendhagyó" karácsonyi party-t

Nagyon sokan utálják a karácsonyi bulit, mert a kötelező jópofizást látják benne. Ráadásul év végére általában összegyűlik egy csomó feszültség. Ezt nehéz emelkedő alkoholszint mellett végigcsinálni. Brit tudósok kimutatták, hogy legtöbb kilépés és felmondás a céges mikulásbuli után van.

Mi lenne, ha most kreatív lenne a céges party? Mi idén egy szabadulós játékot csináltunk, nagyon élveztem. Tavaly csak étteremben voltunk, ahol gyertyafénynél ugyanarról beszéltünk mint minden héten a tárgyalóban. Egyik ismerősömnél pedig egy guitar hero verseny eredményezte a legjobb karácsonyi bulit. Senki nem gondolta volna, hogy az öltönyök és kosztümök ennyi rocksztárt rejtenek.

4) Éld meg az ünnepeket „egyszerű hétköznapi emberként"

Téli szünet. Egész nap otthon vannak a gyerekek? Reggeltől estig megy a randalír? Nagyszülők ismételgetik, hogy „nem drágám, nekünk igazán nincs szükségünk semmire" miközben folyamatosan láb alatt vannak? Kicsit más mit éttermekben tárgyalni vagy az irodában intézni az ügyeket nem? Az otthoni karácsonyi káoszban az vagy aki korábban voltál és nem az, aki azóta lettél.

De gondolj csak bele, a gyerekek pillanatok alatt kirepülnek. Hamarosan annak fogsz örülni, ha meglátogatnak és nem annak, ha békén hagynak. És a szüleid? Persze büszkék rád, de végül is mindig az a kisfiú vagy kislány maradsz a számukra aki akkor voltál amikor még kúsztál másztál a lakásban és viccesen össze-vissza beszéltél. Ha veletek vannak újra megélhetnek egy homályba vesző darabot az életükből. Neked pedig a mostani Karácsonyok fognak homályba veszni, amikor ők már nem lesznek. Szóval élvezd ki!

5) És legvégül: mai zenéket hallgass!

Nem tudom miért van, de a karácsonyi időszakban a médiát elönti a nosztalgiázás. A tévében nonstop megy a Sissi meg a Nyomorultak, a rádióban pedig a Last Christmas és a Szeretet lángja halványabban ég....Mintha arról szólna az egész, hogy nemcsak az év, de a civilizáció végéhez is elértünk volna, innentől nincs jövő.

De mi cégeket viszünk. Mi nem a múltból élünk, hanem a jelenből és a jövőből. Ne révedjünk már a múltba, nincs ott semmi. A jövőben van. De előtte hét hét pihi!