Hogyan fogok a legbonyolultabb helyzetekben is jó döntést hozni

"Általánosságban azt gondolom, hogy senkinek nem kellene készpénznek vennie az intuícióit..." - mondja Daniel Kahneman a Nobel díjas döntéskutató egy 2010-es McKinsey interjúban

Mindannyian átéltük már a stresszt, amikor bonyolult döntést kellett hozni és a tét sem volt kicsi. Volt hogy próbáltuk halogatni, volt, hogy másra, vagy a „sorsra“ hagytuk, történjen aminek történnie kell.

És valószínű mindannyian ostoroztuk már magunkat egy-egy rossz döntésünk miatt. Talán még ma is.

Most sokan azt mondanák, ez természetes, pedig egyáltalán nem az.

Egyáltalán nem természetes, hogy nyomaszt egy helyzet, hogy nem tudok dönteni és ezért kiszolgáltatottnak érzem magam. Nem jó, hogy „állnak a dolgok“ mert nem tudok elhatározásra jutni. Hány lehetőséget szalasztottunk már el így az életben?

A döntési készségek azonban tanulhatók és fejleszthetők

El lehet jutni oda, hogy a legbonyolultabb helyzetben is magabiztosan tudunk dönteni.

Tanulni, építkezni lehet még a sikertelen döntésekből is, így aztán később ezek is „megtérülnek“.

A fejlődéshez egy praktikus, gyakorlati Döntési Térning programot dolgoztunk ki, ami három komoly területből táplálkozik: a kognitív pszichológia, a játékelmélet és a jövőkutatás.

 

Képzelje el, Képzelje el, hogy többé nem stresszelik a bonyolult döntések. Soha nem csapják be a megérzései, nem kell többé ostoroznia magát miattuk.

Képzelje el, hogy nem fél a kockázattól, mert pontosan tudja, mikor vállaljon be valamit és mikor ne. Nincs többé elszalasztott lehetőség, hiszen időben értékel és döntést hoz.

Minden bonyolult döntési helyzet után egyre magabiztosabb és egyre jobb..

 

Nekem is megvannak a „maga kis történeteim“ arról, amikor kihagytam „életem egyik-másik nagy lehetőségét“. Vagy amikor rosszul döntöttem és utána évekig ostoroztam magam.

Még egyetemi oktatóként, tartottam előadásokat Stratégiai Döntések című tárgyból. Itt szembesültem először azzal, hogy képzettségünktől, életkorunktól függetlenül, meglehetősen sok helyzetet értékelünk „gyárilag“ tévesen - és hozunk torz döntéseket ennek alapján.

Később a játékelmélettel kapcsolatos írásokat olvasva, azon rágódtam: a legtöbben a népszerű „fogoly dilemmával“ vannak elfoglalva, pedig számtalan egyéb helyzet jön létre, amikor kölcsönösen egymás döntéseitől függünk. Ha be tudjuk azonosítani ezeket a helyzeteket, tudni fogjuk, hogy mi a legjobb stratégia, amit követhetünk.

Kutatóként pedig szerencsém volt megismerni olyan döntéstámogató technikákat, amik a szinte lehetetlenül bonyolult helyzeteket is átláthatóvá teszik.

Már gyakorlati szakemberként pont a másik oldalt tapasztaltam meg: hogy mennyivel gyorsabban tud épülni egy-egy vállalat, ha a döntéshozói magabiztosan kezelnek kockázatos vagy bizonytalan helyzeteket. Ha nem hezitálnak és megérzéseiket is a megfelelően tudják kezelni.

Gondolkodtam, hogyan lehetne a korábban három helyről felszedett tudást átadni vállalatvezetőknek. Pszichológus és közgazdász partnereimmel kidolgoztunk hát egy gyakorlatias tréning programot, amivel a döntési készségeket fejlesztjük.

Annyira jól sikerült, hogy nemcsak tréningként, hanem az ELTE Pszichológia Intézetében gyakorlati kurzusként is igény volt rá.....Ilosvai Péter

Döntési Tréning Programunk azért egyedülálló mert a privát és az üzleti életben egyaránt hasznos képességeket tanít meg

 • felismer olyan helyzeteket, amikor a „látszat csal“ és amit a legtöbb ember nem vesz észre,
 • tudni fogja, mikor és milyen mértékben hallgathat a megérzéseire
 • fel tudja mérni és számszerűsíteni tudja a kockázatokat ami segíti a döntésében
 • kiismeri magát olyan döntési „játszmahelyzetekben“ amikor egymástól függünk és{/listing
 • tudni fogja, mi a helyes stratégia amikor megállapodást kell kötni a másik féllel
 • {listing}nagy biztonsággal tudja elhatározni magát valami mellett, még akkor is ha kétes a dolgok kimenetele


Daniel Kahneman és Amos Tversky 1974-ben hozta köztudatba az emberi gondolkodás torzításainak fogalmát és a döntéseinkre gyakorolt hatását. Kutatásaik, eredményeik nagyon népszerűek lettek, amikor Kahneman 2002-ben közgazdasági Nobel díjat kapott. Azóta számos könyvet publikáltak üzleti szakértők a döntéshozatal buktatóiról.

Nemrégiben, egy McKinsey felmérésben több, mint 1000 üzleti befektetést vizsgáltak. Az eredmények azt mutatták, hogy azokban a szervezetekben, ahol tudatosan foglalkoztak a döntési folyamat torzításainak kiküszöbölésével, akár 7%-al nagyobb megtérülést értek el (Harvard Business Review 2011 június).

 • ez egy 10 milliós befektetésnél 700 ezer,
 • egy 100 milliós befektetésnél pedig 7 millió forint többlet nyereség.

Programunk egy résztvevője mondta:

„Érdekes volt ismételten szembesülni azzal, hogy döntési stratégiáink olykor mennyire félrevihetnek minket, mennyire nem az elvárásainknak megfelelő döntések születnek bizonyos esetekben a nem megfelelően alkalmazott döntéstechnikák miatt


Vegyen részt a Döntési Tréning programunkon, hogy jobb döntéseket hozzon és magabiztosan kezelje a nem egyértelmű, kockázatos helyzeteket is

A tréningen 3 fő témakörrel foglalkozunk

Egyéni döntési képességek: mik torzítják a helyzetértékelésünket amikor döntéseket hozunk. Mit tehetünk azért, hogy „tisztábban lássunk“. Hogyan dolgozik az intuíciónk és mit kezdjünk a megérzéseinkkel. Hogyan értékeljük a kockázatokat és hogyan számoljunk velük a döntéseknél.

Döntési játszmák: amikor kölcsönösen függünk a másik döntésétől. Mikor érdemes és mikor nem érdemes kompromisszumot kötni a másikkal. Hogyan ismerjük fel, a körülményekhez képest legjobb megoldást, amikor ellenérdekeltekkel kell dűlőre jutnunk. Létezik-e olyan szituáció, ahol nincs nyertes/nyertes helyzet és ha létezik, mit tehetünk ilyenkor?

Döntéstámogató eszközök: hogyan használjunk szcenáriókat olyan helyzetben, amikor bizonytalan mit hoz a jövő, de nekünk mégis most kell döntenünk. Hatásvizsgáló: egy könnyen használható eszköz, hogy megtaláljuk mi mozgatja valójában a bonyolult, összetett helyzeteket.

A programot minimum 2 maximum 15 fő számára tarjuk meg. A képzési idő 16 óra amit igény szerint különböző beosztásban tudunk megtartani.

 

Mennyibe kerül?

A 2 napos Döntési Tréning program díja 320.000Ft + Áfa 2-15 fő közötti csoportra. Az ár nem változik a létszámmal, tehát ugyanannyiba kerül a program, ha 15-en vesznek részt rajta, mintha 2-en

Így rendkívül kedvező áron vehet részt 2 napos felsőszintű tréningen, hiszen

ha 2 fő esetén nagyon személyre szabott tematikával is csak 160.000Ft/fő a díj.

Ha pedig elhozza vezetőtársait és kollégáit és mondjuk 10-en vannak, akkor már csak 32.000Ft/fő díjjal kell kalkulálnia.

Hívhat emellett „cégen kívüli“ ismerősöket, barátokat is, tovább csökkentve az egy főre eső díjat.

Ne várjon, ha már most is bonyolult döntési helyzetben van, vagy épp azon gondolkodik, hallgasson-e a megérzéseire.

A tréning program után magabiztosan tud majd továbblépni.

Addig viszont fennáll a veszélye, hogy nem hoz jó döntést vagy a nehéz döntés halogatása miatt nem használ ki egy-egy lehetőséget annyira, amennyire tudná.

A tréning programara pénzvisszafizetési garanciát vállalunk

Ha a résztvevők elégedettsége nem éri el legalább a 60%-ot, a teljes díjat visszafizetjük.

Figyelem! Ahogy haladunk előre az évben, egyre jobban „telik be“ a mi naptárunk is. Ne várja meg, míg elfogynak az időpontok.

Ráadásul, ha most jelentkezik, Ráadásul, ha most jelentkezik, a következő döntési helyzetekben már sokkal könnyebb dolga lesz.

Ne feledje, ha ha ma jelentkezik a Döntési Tréning programunkra megtanulja, hogyan és mikor hallgasson a megérzéseire. Tudni fogja mikor vágjon bele egy kockázatos helyzetbe és mikor ne.

Ki fogja tudni a megfelelő stratégiát, olyan helyzetekben, amikor másoktól is függ hogyan dönt. A bonyolult és bizonytalan helyzetekre pedig lesznek olyan eszközei, amik nagyban segítik a jó választást.


Gyakori kérdések a Döntési Tréning programmal kapcsolatban

Miután elküldi a megrendelőt, személyesen felvesszük Önnel a kapcsolatot. Egy 1 órás megbeszélésen átbeszéljük milyen döntési helyzetekkel szembesül, mik okoznak leginkább kihívást. Átbeszéljük, hogyan tudja használni majd a programon tanultakat. Ezen a ponton dönthet arról, hogy indítsuk-e a programot.

A program 4 fő blokkból áll. Így több időzítés is lehetséges:

 • 4 alkalommal 4 órás blokkok
 • 2 alkalommal 1-1 napos blokkok
 • 1 alkalommal 2 napos tréning

Elsősorban cégtulajdonosoknak, vezetőknek, akik önállóan dönthetnek összetettebb kérdésekben.

Javasolt olyan munkatársak számára is, akik a „vezetővé válás útját járják“, a jövőben szeretnék felelős vezetői és döntéshozói pozícióba emelni őket.

Javasolt emellett magánembereknek is, akik szeretnének könnyebben megbirkózni az összetettebb döntési szituációkkal. Azoknak is hasznos, akiket már egy-két alkalommal becsaptak a megérzéseik.

A tréning megtartható az Önök telephelyén tartjuk. A célra alkalmas olyan, szoba vagy terem, ahol a résztvevők elférnek és kellően világos van. Szükség van üres falfelületre kivetítéshez.

4 fő fölötti létszámnál fontos, hogy legyen elég tér, ne legyenek középen asztalok, bútorok.

Igény esetén a tréningeket a telephelyen kívüli helyszínen is meg lehet tartani. Ha a programot egyben tartjuk 2 napon keresztül, érdemes szállodást választani külsős helyszínként.

Járulékos költségek nincsenek. Az ár tartalmazza az eszközök és a munkában résztvevő tréner kolléga költségeit.

Ez alól az egyetlen kivétel, ha külső helyszínen szeretnék tartani a tréning programot. Ekkor, a felmerül terem- vagy szálloda költség -beleértve a tréner kolléga szállás és ellátás költségét- az Ügyfelet terheli.

A program végén a résztvevők értékelő lapokat töltenek ki. Ha az értékelés nem éri el, a 60%-ot, a program díját visszafizetjük.